Finland har to offisielle språk: finsk og svensk. Svensktalende finner utgjør omtrent 5,5% av befolkningen. Finske skoler legger stor vekt på språkstudier. I tillegg til finsk og svensk, må alle studenter lære minst ett tilleggsspråk. De fleste velger vanligvis engelsk.

Finsk ungdom ble vurdert som de flinkeste til å lære i PISAs (Programme for International Student Assessment) siste rapport om 15-åringer. Utdannelse i Finland er gratis på alle nivåer - høyere utdannelse og voksenopplæring inkludert. Alle finske grunn- og videregående skoler serverer en gratis lunsj hver dag.

Ifølge 2011-2012 Global Competitiveness Report utgitt av World Economy Forum, har Finland den fjerde mest konkurransedyktige økonomien i verden. Ifølge Corruption Perception Index utgitt av Transparency International hvert år, er Finland det landet som har nest minst korrupsjon.

I 1906 ble Finland det første landet i Europa som ga kvinner stemmerett, og det første landet i verden som ga kvinner rettigheten til å bli kandidat i et valg. Derfor var finske kvinner de første i verden til å bruke stemmerett, og til å stille som kandidater i et nasjonalt valg.

Av alle landene i den europeiske unionen, har det finske samfunnet den raskeste aldringen. På verdensbasis leder bare Japan over Finland i befolkningsaldringen.

Finske forskere er ledende i utviklingen av flere emner innenfor oppfinnelser, som skogutvikling, nye materialer, miljøet, lav-temperaturfysikk, hjerneforskning, bioteknologi, genetikk og kommunikasjon.

Når det gjelder musikk har Finland et godt rykte, med flere velkjente dirigenter, komponister og operasangere. Likevel er finnenes virkelige pasjon tango.

Finland har mange merkelige of spennende festivaler om sommeren, når det er lys døgnet rundt! Et av Finlands ultimate sportsarrangementer er det årlige verdensmesterskapet i konebæring i den lille byen Sonkajärvi midt i Finland. Andre intressante arrangementer inkluderer verdensmesterskapet i myrfotball, slagstøvelkastingfestivalen og verdensmesterskapet i luftgitar.

Om du ønsker å vite mer om Finland og det finske kulturlivet, kan du besøke This is Finland.