28.9.-29.10. JAAKKO NIEMELÄ: NOSTALGIA

Kategori
Utstillinger
Dato
28. september - 29. oktober

Jaakko Niemelä (f. 1959) er en finsk kunstner som arbeider i ulike sjangre og teknikker. Hans hovedinteresse ligger i undersøkelse av lys og skygger: hvordan materialene spiller mot hverandre, forandrer et rom og påvirker våre følelser. I sine kunstverk kombinerer Niemelä på mesterlig vis naturlig og kunstig lys, i samspill med skygger og mørke. Å gi uttrykk for følelser er hovedformålet med hans kunstneriske praksis. Hans nåværende arbeider har en tendens til å skildre temaer som tap og sorg.

Niemelä deltok på Kankaanpää kunstinstitutt fra 1982 til 1985. Fra 2008 til 2009 studerte han arkitektonisk lys ved Aalto-universitet i Helsingfors. Jaakko Niemelä har hatt en rekke soloutstillinger og har deltatt i mange fellesutstillinger i både hjemlandet og utlandet. I løpet av de siste ti årene har Niemelä fokusert mer på produksjon av kunst i offentlig rom. Han arbeider både individuelt og i samarbeid med sin kone, den finske kunstneren og skulptøren Helena Hietanen.

Utstillingen «Nostalgia» er en del av det langsiktige kunstneriske prosjektet «Nostalgia», som er basert på Jaakko Niemeläs forskning om sin fars liv. Erkki Niemelä var sjøkaptein, en mann som tilbrakte mesteparten av sitt liv til sjøs, reiste jorden rundt og krysset havene. Han var sjelden hjemme, og dermed fikk Jaakko aldri et godt kjennskap til sin far. Da Erkki Niemelä avsluttet sin karriere og kom hjem, ble han alvorlig syk og døde veldig snart. På den tiden var Jaakko Niemelä 26 år gammel og en sisteårsstudent. Hans fars død påvirket den unge kunstneren, noe han med tiden innså. Følgelig har følelsene av tap og lengsel blitt en rød tråd i Jaakko Niemeläs kunstneriske praksis. Gjennom prosjektet «Nostalgia» forsøker Niemelä å gå i farens sko, og lære ham å kjenne.

«Nostalgia» er et pågående prosjekt som ble lansert i 2012. I løpet av disse årene har Niemelä samlet inn mye forskningsmateriale: brev, notater, intervjuer, historier, fotografier fra sin fars reiser, og minner fra de som kjente Erkki Niemelä . I 2012-13 rekonstruerte Jaakko Niemelä sin fars reise gjennom Cape Horn-halvøya, som Erkki Niemelä tok i 1937-38. Han har dokumentert sin reise så grundig som mulig, ved å tegne, skrive notater, ta bilder samt lage videodokumentasjoner. Denne mengden innsamlet materiale har blitt grunnlaget for kunstverkene som presenteres i denne utstillingen.

Utstillingen «Nostalgia» består av tre kunstverk. To videoinstallasjoner presentert i lokalene til galleriet Kunstplass [10] og en lys / vanninstallasjon utendørs, rett foran galleri-inngangen. Utstillingen kurateres og produseres i samarbeid med Kulturbyrået Mesén og Finno.

www.hietanenniemela.com
Arrangementet på Facebook

Sted: Kunstplass [10]
Rosteds gate 10, Oslo
www.kunstplass5.no

Bilde: Jaakko Niemelä: Nostalghia, 2017

 
 

Datoer

  • Fra 28. september til 29. oktober

vuosi syys